Tør du tænke selvstændigt?

Herd of sheepKan du svare ja til spørgsmålet? Ærligt? Mange undersøgelser indikerer, at vi har det med at handle i flok – lemmingeeffekten som den også kaldes. Hellere tage fejl sammen med de andre, end at tage risikoen for at stå alene tilbage.

Vi tager ofte udgangspunkt i, at vi er selvstændigt tænkende individer. Alligevel kan man ofte se, at vi kopierer hinanden. På et seminar i Finansanalytikerforeningen var dette et tema forleden.

En undersøgelse har eksempeltvis vist, at vi er tilbøjelige til at gå imod egen overbevisning, hvis bare nok indtager den anden rolle. En testperson skulle som den sidste i en række svare på et meget simpelt spørgsmål. Der var to svarmuligheder; en rigtig og en meget forkert. Før det blev testpersonens turs skulle en række medindviede også svare. De valgte alle det forkerte og testpersonerne valgte meget ofte at sige det samme…..

I denne video kan man også se, hvordan vi har det med at forsøge at tilpasse os:

Er det mon det der sker på de finansielle markeder i øjeblikket? Det virker som om alle køber obligationer – se blot dette chart, der viser udviklingen i Danmark.

Klik for et større billede

Den internationale udvikling ser også sådan ud!

Bare fordi alle køber obligationer i øjeblikket, behøver det ikke være det rigtige! Blandt andet har dette jo betydet, at renten er rekord-lav. Det vil formentlig ikke være helt udenfor det sansynlige at forvente, at renten vil stige på et tidspunkt. Det betyder faktisk, at risikoen er stor, mens gevinstpotentialet er begrænset.

Jeg tror, jeg vælger at stå tilbage med min egen strategi. Den er – som faste læsere af denne klumme vil vide – 100% aktier. Det er nemt at styre og afkastet er faktisk også ganske godt!

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!