Vi oplever nogle meget positive finansielle markeder i øjeblikket. Aviserne beretter om bedre tider for pengeinstitutterne på kreditmarkederne og påbegyndt fremgang i USA. Man kan næsten få det indtryk, at det seneste års usikkerhed og krise næsten er glemt for mange. Det kan godt gå hen at blive farligt!!
Jeg vil ikke med dette indlæg stille mig op i rækken af finanseksperter, der i øjeblikket maner til besindighed og hævder, at aktiemarkederne er steget for meget. Tværtimod tror jeg på, at aktierne stadig kan stige mere! Til gengæld vil jeg mane til besindighed og foreslå, at man holder fast i sin risikoprofil!
Når markederne går godt, kan mange have en tendens til at blive mere risikovillige. En tendens til at putte flere midler over i risikofyldte aktiver – det går jo godt og det er jo der, man får det største afkast…..
Men fordi noget er gået godt i en periode, er det jo ikke sikkert, at det vil fortsætte med det (ligesom det heller ikke vil fortsætte med at gå dårligt, hvis det er gået dårligt i en periode). Derfor er det utroligt vigtigt at holde fast i sin risikoprofil og ikke lade sig forblænde af hurtige gevinster og såkaldte ”low-hanging-fruits”.
For det kan være nemt at lade sig forblænde. En bekendt fortalte mig over en middag forleden en god historie om dette. Han tilhører den pænt velhavende del af Danmarks befolkning og for et par år siden fik han en ny nabo. En 25-årig fyr der købte et hus til en 11-13 mio. DKK. Oveni dette dyre og flotte hus prydede en Ferrari også indkørslen. Denne nye nabo levede et liv, som min bekendte og hans hustru havde knoklet et helt liv for at få råd til – uvilkårligt tænker man tanken, om man mon har gjort noget forkert? Om der mon havde været nogle genveje, man har overset hen ad vejen? Om man måske skulle satse helt på ejendomme – ligesom naboen?
I dag er Ferrarien og naboen væk – formuen led et alvorligt knæk sammen med ejendomsmarkedet. Heldigvis holdt min bekendte fast i sin strategi.
Kortsigtet i et langsigtet marked
Jeg tror stadig, det er et problem at mange anlægger en kortsigtet strategi i et marked, der er langsigtet. Jeg synes egentlig, at dette citat fra et indlæg til en blog på en konkurrerende erhvervsportal er meget indsigtsfuldt:
”det er sigende for mig, at i de sidste 10 år er de største kursgevinster, dem der er opstået i en periode hvor man har været “fraværende” (rejser, ferier), medens de største tab er opstået, når man har været aldeles nærværende”
Rebalancering – køb billigt sælg dyrt
Derimod glemmer mange det meget vigtige men desværre stærkt oversete ”rebalancering”. Rebalancering handler om at bringe porteføljen tilbage til udgangspunktet – at holde fast i den oprindelige strategi. Fra foråret og frem til i dag, vil aktieandelen i en portefølje bestående af aktier og obligationer være væsentligt større end i udgangspunktet. Der kan det være en god ide at sælge en andel af aktierne og købe flere obligationer for derved at bringe porteføljen tilbage til udgangspunktet.
Når man rebalancerer opnår man det, mange jagter på de finansielle markeder. Man køber billigt og sælger dyrt. Samtidig vil en portefølje, der løbende rebalanceres, have en lavere risiko og typisk også et højere afkast.
Denne blog er også bragt på borsen.dk som VIP-blog: http://borsen.dk/blog/2149/11218/30642/Jens_Balle