Vi lyver mere elektronisk

Lyver du mere i mails end hvis du skriver i hånden? Det var resultatet i forskning fra DePaul University, hvor man i tre forsøg undersøgte deltagernes ærlighed på forskellige platforme.

I det ene forsøg skulle to deltagere dele en sparebøsse med et beløb. Den ene fik sparebøssen udleveret og skulle efterfølgende fortælle den anden deltager, hvor meget sparebøssen indeholdt og dermed hvor stor vedkommendes andel var.

Kommunikationen mellem deltagerne var enten via e-mail eller pen og papir. Resultatet var at mange løj, for at kunne beholde mere selv. Men flest (92 %) løj i e-mail og kun 62 % løj i den håndskrevne besked.

The impermanence of online written text can leave the the writer feeling less ownership of the words and diminished concern for the moral and ethical implications of what is written

Charles Naquin

I det andet forsøg, skulle man i tre-mands grupper fordele en sum penge, modtaget til forskning. Her var der igen kun en, der kendte beløbets størrelse, og som i det første forsøg løg denne mere i e-mail-korrespondance end når kommunikationen var elektronisk.

Det passer vist meget godt med meget af det vi ser på elektroniske medier. Ikke mange ville opføre eller formulere sig i virkeligheden, som nogle af de opslag man ser på Facebook eller Nationen. Tonen er meget hårdere elektronisk og der er åbenbart heller ikke langt til løgnen.

Du kan læse forsøget her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!