Faste læsere af min blog, vil vide at jeg ofte advarer ved at have for stor tillid til eksperter. Hjernescanninger viser faktisk at vi lukker for den del af hjernen, der foretager individuelle beslutninger, når vi hører eksperter tale. Der er al mulig grund til at være opmærksom herpå!
Vi er efterhånden blevet ret forvænte med at skulle have ekspertudtalelser om alt. Medierne bruger det i næsten alle nyhedsindslag (ofte med eksperter af en så ringe karakter, at man kan undre sig over, hvor de finder dem). Hvad enten det er læger, lærere, håndværkere, revisorer, frisører (hvem har ikke prøvet at købe deres meget dyrere shampoo, fordi det vil “være så godt for dine spidser”?), advokater, bankfolk eller andre rådgivere, har vi en tendens til at stole alt for meget på dem.
Forleden skulle min hund, Trunte, steriliseres. Da hun var bedøvet, ringede dyrlægen for at tale om belægning på Truntes tænder. “Det var ikke så godt, men det var jo billigere at vi fik dem rensede, mens hun i forvejen var bedøvet.” Det kunne godt nås endnu, men jeg skulle beslutte mig hurtigt sagde hende fra dyrlægen. Formentlig ikke dyrlægen, men dog alligevel en form for ekspert. Min far har haft hunde i mere end 50 år og har aldrig haft en hund med belægning på tænderne der skulle fjernes. Men jeg bukkede under for eksperten og spenderede de ekstra 1.600 på en tandrensning.
Hvorfor har vi det sådan med eksperter? Hvorfor er vi tilbøjelige til at parkere den sunde fornuft og lade eksperterne få deres vilje? Denne gang var det en tandrensning til 1.600, men for nogen kan det være nok så fatale beslutninger de lader “eksperter” råde over.
Eksempel på en “ekspert”-udtalelse
http://www.youtube.com/watch?v=D7Ez7jDP6ic
Nu burde hr. Cramer være til at gennemskue, men alligevel vælger mange at lade deres beslutninger påvirke af ham eller lignende.
Professor Greg Berns fra Emory University har kigget nærmere på fænomenet. Han lod en række studerendes hjerner scanne mens de hørte på eksperter. Scanningen viste at deltagerne “lukkede” for den del af hjernen, der normalt er involveret i beslutninger. Med andre ord indikerer undersøgelsen at vi “sluger” eksperter-udtalelser råt.
Men det skal vi passe på med, for nogen gange er eksperter ikke dygtige. Og nogen gange er de ikke engang eksperter!! Det har Noreena Hertz lige behandlet på TED – se hendes oplysende og interessante indlæg her:
Men er jeg, bloggens forfatter, ikke også en ekspert, der udtaler sig? Jo det er jeg, men jeg er til gengæld undtagelsen, der bekræfter reglen. MIG kan I roligt lytte til.
Se evt. mere om professor Greg Berns undersøgelse her: http://www.wired.com/wiredscience/2009/03/financebrain/#