Aber lige så dumme som os

abeNår vi igen og igen begår de samme fejl, er det så fordi det samfund vi har opbygget er så kompliceret eller fordi vore hjerner er programmerede til det? Det er et af de spørgsmål en gruppe forskere søger at besvare ved at kigge på abers måde at reagere på.

Jeg har tidligere omtalt at chimpanser klarer sig bedre i Ultimatum-spillet end vi mennesker (se evt. blogen her), men på Yale har de lavet en række forsøg, der viser at aber agerer lige så irrationelt som vi mennesker.

Disse forskere har givet aberne mønter og lært dem værdien af disse, dvs lært dem at de kan byttes med føde. Derefter har man kigget på abernes ageren på nogle forskellige “markedspladser” for at undersøge hvor meget de ligner os – det vil sige, hvor meget de agerer lige som os.

Laurie arbejer med en speciel type abe, nemlig en capuchin. Denne type abe og mennesket blev “afkoblet” for ca 35 mio. år siden. Dette er bevis for at, hvis de begår de samme fejl som os er det noget der ligger rodfæstet virkeligt dybt i os.

Vi har det med at være risiko-averse og lade vore beslutninger afhænge af relative forhold. Aber gør det samme. Og på en række andre områder ligner de os også!

Resultaterne er nedslående. På den ene side er det egentlig positivt, for de viser at aber begår de samme irrationelle fejl som os. Det giver os mulighed for at vi kan sige “Jamen det er jo ikke min skyld”. Omvendt beviser det at det er en tankegang vi ikke har “evolutioneret” os væk fra – og dette indikerer at det kommer til at tage rigtig lang tid før vi bliver bedre…

Se Laurie Santos fortælle om undersøgelsen her:

Her kan du se interview fra BigThink her:

Se evt. mere om hendes forskning her: http://bigthink.com/lauriesantos

Og her kan du finde diverse udgivelser der er kommet ud af laboratoriet: http://www.yale.edu/caplab/Main/Publications.html

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!