Aktier uden kærlighed

hjertesmall”Der går nok et par år inden den er på ret køl igen”, hørte jeg pludseligt. Med baggrund i mit job er det ikke usædvanligt at jeg overhører den slags. Det usædvanlige var, at det var to nøgne mænd i omklædningsrummet hos FitnessWorld i Kolding, der diskuterede Vestas.

– Den er kommet så lang ned at det næsten ikke kan gå galt, svarede den anden så.

Til det er der kun 3 ting at sige:

1. En aktie kan altid falde helt op til 100% – LIGEGYLDIGT hvilket niveau du køber på!

Bare fordi den har været højere oppe i pris, så er der ingen naturlov der tilsiger at den skal det igen.

2. Man skal ikke blive forelsket i en aktie. For aktien er jo ligeglad med dine følelser!

3. Pas på med folkeaktier – det har det med at være de mest volatile investeringer.

I min tid som valutahandler, sagde vi altid at når taxa-chaufføren er positiv på GBP er det nok på tide at komme ud. Sådan er det også med aktier. Når først alle kan se de skal op, er der ingen tilbage til at købe.

Uvist af hvilken grund har nogen aktier det med at blive folkeeje. Med Vestas er det også nemt for de opererer i et marked alle kan se vi er nød til at gøre noget ved. Og det er jo en dejlig kombination at kunne være en grøn kapitalist. At tjene penge samtidig med at man gør noget godt. Problemet er bare at det jo ikke er sikkert at det er Vestas’ møller der kommer til at løse vore energiproblemer. Måske bliver det nogen fra Kina. Eller nogen tyske.

Det er ofte nogle af de aktier der svinger mest investorerne fokuserer på. Men blandt andet forskning af professor Robert Hauge har påvist at det ikke er de aktier der har de bedste afkast. Det er ofte de mere kedelige, der har bevist at de kan tjene penge og som lever stille og roligt på børsen. Men de er jo lidt kedelige og bliver derfor ofte overset. Du kan blandt andet læse om hans forskning her.

Folkeaktier har det også med at ødelægge en god strategi – især hvis de ikke udvikler sig som forventet. Lige pludselig har man investeret alt for mange penge i dem – selvom nogen af dem er blevet mindre værd. For man er så forblændet af aktierne at man bliver ved med at købe flere.

Jeg valgte at smide lidt realisme og knap så positive holdninger omkring Vestas ind i debatten i omklædningsrummet hos FitnessWorld i Kolding. Og det faldt ikke i god jord. For folk der er forelskede i folke-aktier vil helst høre på kommentarer, der giver dem ret. For de har jo købt aktierne – for mange flere penge end de burde……

Jeg undgår selv disse folkeaktier og at blive revet med af kortsigtede geniale forretningsstrategier ved ikke selv at vælge mine aktier. For det ved jeg nemlig ikke noget om på trods af mere end 20 år i gamet.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!