Mere end bare en investering

Det er de mærkeligste ting der kan være med til at bestemme folks måde at investere på. Fra min tidligste tid i bankverdenen kan jeg huske en kunde, der gerne ville have en ”julemandskonto”. Det viste sig at dreje sig om en opsparingskonto han kun kunne hæve på i december. Ellers er det især skat vi gerne vil investere ”uden om”.

Den amerikanske professor Meir Statman fra Santa Clara University har i en ny bog kigget nærmere på hvad investorer virkelig kigger efter når de investerer. Det er ikke nødvendigvis selve investeringen, men ofte også selve indpakningen.

For en investering kan være mere end en investering. Tag for eksempel Vestas eller investeringsforeningers klima-afdelinger. Der investeres både i en god ide og i det at gøre noget godt for kloden. Den grønne kapitalist, eller en situation hvor man ikke behøver at være flov over at have tjent penge. Når de nævnte investeringer i år ikke har kunnet følge med andre investeringer, må man håbe på at den grønne del kan veje op for det manglende afkast.

Men dernæst vil vi gerne undgå skat i investeringer. Eller rettere vi vil i det hele taget gerne undgå skat – og det skriver jeg ikke kun fordi jeg er bosat i Jylland. Undersøgelser har vist at kunder reagerer mere positivt på skilte med ”Spar momsen” end på skilte med ”Nedsat 20”. Også selvom der er tale om den samme rabat i kroner øre.

Det gælder også når det drejer sig om investeringer. Det viser eksempelvis den store interesse for skibsanparter i slutningen af 80’erne. Mange af de investorer havde aldrig – før eller siden – overvejet at investere i skibe. Eller interessen for ejendomsanparter – også selvom det var en ejendom i England med en 99-årig lejekontrakt til et fitness-center. Uden skatten som medinvestor ville ikke ret mange have overvejet en sådan investering.

I min tid i Luxembourg hørte jeg også mange hårrejsende historier. For eksempel om en skandinav der havde indrettet alt på at han IKKE måtte dø i Frankrig, da hans arvinger så skulle betale en stor arveafgift i Frankrig. Han var dog meget glad for Frankrig og opholdt sig meget i landet – faktisk så meget at han også døde i landet. Hans nærmeste familie forsøgte derefter at få ham fragtet i bil til Italien, blot for at undgå den franske arveskat.

Der er måske lidt vandre-historie over dette, men jeg har også selv oplevet hvordan folk fra alle samfundslag har vist stor interesse i at spare skatten på deres afkast. Så skat har en del at sige når vi vælger investering – men burde det det?

Reelt set burde vi vælge investering ud fra ønske om afkast og risiko. Ikke efter potentiel skattebesparelse. Husk på det næste gang du vurderer en investering.

Professor Meir Statman’s bog hedder: What Investors Really Want og kan købes på Amazon. Men husk at bestille den i Tyskland – ellers kommer der måske told og moms på pakken!

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!