Bonus giver tunnelsyn

Jeg har tidligere skrevet om bonus og bonus’ manglende evne til reelt at skabe det man ønsker. Bonus dur ikke som motivationsincitament i vores moderne verden.

Jeg har tidligere skrevet om bonus og bonus’ manglende evne til reelt at skabe det man ønsker (se f. eks. denne blog: Giver bonus det rette fokus?) I denne tale på TED går Dan Pink tættere på emnet – og hans budskab er klart: Bonus dur ikke som motivationsincitament i vores moderne verden.

Mange analyser – og flere af dem endda flere år gamle – indikerer at bonus ikke har den ønskede effekt på medarbejdere. Man arbejder måske hurtigere, men man mister andre evner såsom kreativitet. En gammel opgave kaldet “The Candle Problem” illustrerer dette tydeligt. En gruppe skal få et stearinlys til at hænge på en væg. Til at løse opgaven får de følgende remedier:

  • Et stearinlys
  • En æske tegnestifter
  • Tændstikker

Stearinlyset skal nu hænges på væggen UDEN at det kan dryppe. Er opgaven forstået? Sæt i gang!

Test af denne opgave viser at de grupper der får mulighed for økonomisk vinding ved at løse opgaven hurtigt, altid er langsomst om at løse opgaven! De er nemlig meget fokuserede på at nå målet og det hindrer dem i at tænke kreativt.

Men i den vestlige verden er der jo netop stort behov for at tænke udenfor boksen? Så hvordan går det i spænd med at anvende bonus som incitament? Det gør det ikke! Se Dan Pink – tidligere tale-skriver for Al Gore – beskrive problemstillingen i denne meget underholdende, nemt forståelige og meget overbevisende video fra TED:

Du kan i øvrigt se løsningen på the Candle Light Problem her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!