Det går ikke uden motivation

Det kan være de mærkeligste ting – og nogen gange ganske irrellevant – der kan motivere os. Og motivation skal der til – hvilket også ses i en analyse foretaget af Tryghedsgruppen. Hvad er din motivation? Sådan her kom jeg i gang med motion igen.

Senest har en undersøgelse fra Tryghedsfondet vist at vi godt ved vi skal motionere, vi er bare for dovne til at få det gjort. Fra 1997 til 2004 var jeg en habil løber – ikke hurtig, men jeg deltog dog i en række marathon. Efter det sidste – og i forbindelse med et krævende jobskifte – mistede jeg fuldstændig motivationen til at løbe. Jeg prøvede at komme i gang, men intet virkede før april 2009.

Af alle usportslige idoler skulle det blive komikeren Sebastian Dorset, der fik mig i gang med at løbe?!?!? I programmet “Mads og Monopolet” omtalte han en hjemmeside, der via din telefons GPS kan tracke din bevægelse. Derved får du din nøjagtige distance, hastighed og en række andre informationer. Denne lille gadget skulle vise sig at være min motivation.

Pain and Pleasure

Psykologer taler om at vi kan forbinde alle valg med noget positivt (pleasure) eller noget negativt (pain). Vi vil have en tendens til at vælge den positive – også selvom den kan føre til det negative på sigt. Derfor kan det være så svært at ændre vaner!

Jeg forbandt løb med pain og foretrak sofaen og fjernsynet. Men da Endomondo – som hjemmesiden hedder – kom på banen, kunne jeg – ganske irrationelt – fokusere anderledes.

Endomondo – en motiverende gadget

Endomondo har en tæller der viser totalt antal løbede kilometer og det at jeg fik tilføjet  “mileage” i Endomondo kunne motivere mig vildt. Jeg kunne have valgt tidligere at skrive disse kilometer i et lille hæfte. Jeg kunne have lavet et regneark der kunne summere disse op. Men her skete det helt automatisk og jeg kunne se min rute på et Google-kort. Fantastisk!

Endomondo – og naturligvis også den ekstra energi motion giver – fik mig op klokken 5 for at løbe! Noget jeg ALDRIG tidligere har kunnet. Endomondo kunne få mig ud at løbe mens jeg var på kursus fremfor at hænge over god mad og rødvin med de andre deltagere. Noget jeg ALDRIG har kunnet tidligere. Endomondo kan få mig til at løbe i regnvejr. I øjeblikket kan Endomondo ogås få mig til at løbe i kulde.

606 km, 5½ måned og 14 kilo senere må jeg sige at jeg har fundet min motivation. Jeg har dog valgt at opgradere til Garmin, så jeg ikke behøver at have telefonen med på løbeturen!

Hvad er din motivation?

Det kræver nemlig at du kan skifte dit fokus fra den “pain” du forbinder en handling med til “pleasure” i stedet. Ved sådan at fokusere på det positive bliver det pludselig noget lettere – motivationen kommer indefra, fremfor at du skal motiveres udefra.

Se evt. yderligere her: www.endomondo.com eller hos Garmin på http://www.garmin.dk/node/728.

Du kan også se omtale af Tryghedsgruppens undersøgelse her: http://www.berlingske.dk/danmark/vi-er-dovne-til-vaere-sunde#

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!