Din bopæls placering kan påvirke dit forbrug

Din bopæls placering kan have stor indflydelse for hvordan du bruger penge, viser ny undersøgelse fra San Francisco State University.

I rigtig mange situationer har vi brug for et “holdepunkt” for at kunne vurdere da vi ikke altid kan sætte præcis værdi på men ofte anvender en relativ sammenligning. Et referencepunkt kan man også kalde det. Dem finder vi ofte i umiddelbar nærhed af os – og nogen gange kan de være meget irrationelt valgt. For eksempel betyder det mere for de fleste at få en større lønforhøjelse end andre end selve niveauet (det betyder mest for mænd). 

Vi gør som de andre

Denne undersøgelse bestod af to led. Først blev formue- eller indkomstniveauet for et kvarter fastlagt via oplysninger om indtægter med videre. Dernæst blev en række beboere spurgt en række forhold, der skulle afdække deres materialistiske værdier. Hvordan de brugte penge, sparede op osv. 

Når forskerne kædede disse oplysninger sammen fandt de at beboere i mere velhavende kvarterer, var mere materialistisk orienteret, brugte mere og i det hele taget var dårligere til at administrere penge end beboere i “billigere” kvarterer. Dette skyldes formentlig vores “misundelses-gen”, der påvirkes når folk omkring os – som jo netop er vore referencepunkter – har dyre vaner. Resultaterne gælder især for de beboere, der faktisk ikke har råd til det – for eks tilflyttere til et kvarter. 

Du kan læse mere om det her eller finde hele rapporten her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!