Tings historie har betydning for deres værdi for os

Penholder min datter har lavet

Mange ser måske en gren med huller i, men for mig har denne langt større værdi. Det er nemlig en penholder min yngste datter har lavet til mig. Sådan har vi forhold til mange ting. En flaske vin er ikke bare en flaske vin. Et maleri er ikke bare et maleri. Vi sætter nemlig pris på andet end blot det fysiske objekt – historie og baggrund har meget større betydning for vores værdisættelsen.

Mine børns mor vaskede forleden en trøje til ukendelighed. Ikke en hvilken som helst trøje, men en trøje min datter fik af mig på en tur til Florida. Min ekskone ville godt erstatte den, men synes det var lidt urimeligt, da jeg så sendte et budget på tre billetter, hotel med videre til en ny tur til Florida. Hun har i stedet løst problemet, ved at give vores fælles datter en ny trøje.

Men det er faktisk sådan vi ofte sætter pris på ting – nemlig via den historie vi forbinder med dem. Jeg har tidligere skrevet om dette emne og nu kan du lære mere i denne interessante – og humoristiske – TED-talk med Paul Bloom. Paul Bloom er professor på Yale University og forfatter til bogen How Pleasure Works.

Jeg kan godt lide hans ide med at få vores børn til at spise grønsager, ved at sige de er fra McDonalds.

Min datter er i øvrigt glad for den erstatnings-trøje hun har fået. Så mit forsøg på at få en tur til Florida betalt er gået i vasken (i første omgang)…..

Vi er også vilde med ting vi selv har lavet – læs om det her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!