Husk posen eller skam dig

Supermarked i Vancouver vil få deres kunder til at bruge færre engangsposer via pinlige tekster på poserne.

Mange sætter for tiden fokus på vores anvendelse af plastik, og flere butikker forsøger at få os til at genbruge poser. Herhjemme har både H & M og Neye indført gebyr for poser i et forsøg på at få os til at tænke over brugen af plastikposer.

I Vancouver går et supermarked en lidt anden vej. I stedet for at ramme deres kunder på pengepungen, forsøger de at gøre det skamfuldt at bruge engangsposer. Det gør de via tekster på deres poser, der giver indtryk af, at man enten har porno, vortecreme eller udstyr til tyktarmsproblemer i posen. Se med i dette nyhedsindslag fra Global News (starter med en reklame, beklager):

Tanken er, at det skal være flovt at gå med disse poser, hvorfor deres kunder måske vil vælge at medbringe deres egne indkøbsnet, når de hander i butikken.

Hvorvidt tiltaget alene er et nudge eller om det i virkeligheden også er et markedsføringstiltag kan diskuteres. De har i hvert fald fået en del opmærksomhed i diverse nyheder med deres tiltag. Samtidig kan det måske også blive kult at erhverve sig disse poser og dermed have den modsatte effekt på plastikforbruget?

Ydermere kan man også stille spørgsmålstegn ved det fornuftige i at udskamme kunder, der reelt har problemer med tyktarmen?

Her er de forskellige poser:

Det er lidt de samme mekanismer man vil prøve at påvirke i Kina, hvor man vil udskamme borgere, der træder ved siden af, offentligt. Tanken er at frygten for at blive udstillet, vil få kineserne til ikke at begå noget ulovligt.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!