Om nudging

Kan vi håndtere alle de valgmuligheder vi efterhåndens stilles overfor? Liberale kræfter mener ja, men blandt andet finanskrisen viser at vi har problemer med alle disse valg. Måske har vi behov for at blive skubbet i den rigtige retning ind i mellem?

I takt med liberalisering har vi fået flere og flere valg. For eksempel kan vi nu selv vælge el-leverandør, noget mine forældre ikke behøvede bekymre sig om. Vi skal også vælge mellem flere forskellige typer finansiering når det drejer sig om huskøb – jeg var med til at gøre det op til +50 forskellige muligheder hos en leverandør for 6 år siden! Hos ATP indførte de Folkebørsen, for  nu skulle da selv vælge hvordan deres ATP-penge skulle investeres. Meget få havde dog interesse heri og nu er Folkebørsen lukket.

Det store spørgsmål er om vi overhovedet kan foretage alle disse valg eller om vi måske snarere har brug for at "blive puffet i den rigtige retning" fra tid til anden.

Det har Richard Thaler skrevet en bog om: Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness. Bogen kan varmt anbefales, men har du ikke lige tid til at læse den, kan du her få lidt indblik i nogle af de tanker Thaler har gjort sig:

Og her kan du finde en oversigt over nogle forsøg indenfor området. 

 

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!