Sæt kreativiteten fri – eller?

De fleste af os sætter pris på frihed og mange vil sikkert også mene at vi vil være mere kreative, hvis vi selv kan bestemme rammerne. Men hænger det nu også sådan sammen i virkeligheden?

Via Rasmus Ankersen's blog blev jeg gjort opmærksom på Tina Seelig fra Stanford University, der arbejder med kreativitet. Hun har i forskellige forsøg observeret at kreativitet ikke nødvendigvis bliver bedre af frie rammer men at vi måske bliver mere kreative af at have rammer (constraints) at arbejde under. For eksempel oplever hun at Scrabble-spillere scorer flere point hvis hun laver mere restriktive regler og omvendt hvis hun laver løsere regler – på trods af at deltagerne i høj grad helst vil have friere rammer. Læs evt. mere i Rasmus' blog.

Daniel Pink har tidligere illustreret at bonus ikke fremmer kreativitet – se mere om det her – og nu viser det sig så at frie rammer ikke virker. Det er måske også derfor at Yahoo sløjfer anvendelsen af hjemmearbejdspladser? Og måske vil vi også opleve at Google dropper deres 20% regel, hvor ansatte kan bruge tid på egne projekter (et koncept Rockwool også har indført og fået nogle ideer ud af).

Og man skal også passe på hvordan man stiller en opgave eller et spørgsmål. For man får ofte det svar man beder om, men et andet svar kunne måske være mere interessant. Det kan du høre hende fortælle mere om her:

Har du det rigtige drive? Eller samler du blot puslespil? Eller giver du dine ansatte rammer til at være kreative?

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!