Vi vurderer venner venligere

Vi vil så gerne agere rationelt og objektivt, men det falder os bare så svært. Dette bekræftes af en ny undersøgelse, hvor test-personer skal vurdere andres ageren – herunder en god ven. Vi vurderer ikke folk ens, kan jeg allerede nu afsløre.

boygirlslille

Jeg har tidligere skrevet om at det er vigtigt at levere et godt førstehåndsindtryk for det "hænger ved". På Technische Universität i Dresden har Daniel Leising foretaget test hvor deltagerne alle skulle medbringe en ven.

Ved indgangen til testen skulle man så beskrive og vurdere sin ven og efterfølgende skulle deltagerne udføre en række opgaver imens man blev videofilmet. På basis af videoen blev deltagerne så vurderet og her var en klar tendens til at man vurderede den medbragte ven i lyset af sin opfattelse af vennen. Altså ikke objektivt.

I sådanne vurderinger kigger vi altså typisk efter signaler, der kan bekræfte vores forudgående vurdering/billede af vedkomende. 

– Når vi skal dømme folk, vi kender, er vi mere eller mindre ude af stand til at ignorere vores tidligere etablerede billeder af dem, siger Daniel Leising.

Vi kender det jo godt – på godt og på ondt – fra vores dagligdag. Vi ved jo godt hvordan vores omgangskreds er og hvordan de agerer. Og vi forventer at de passer ind i de billeder vi har af dem for det gør det meget nemmere. Men det giver problemer i relationer hvor nogen, der kender hinanden, skal vurdere hinandens handlinger. Det gør det også svært at ændre sig, for din omgangskreds vil typisk – ubevidst? – forsøge at fastholde dig i deres billede af dig.

Det hele er offentliggjort i Personality and Social Psychology Bulletin og du kan læse mere om det her.

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide: