Ledere kan også bruge adfærdsdesign og nudge i hverdagen. For medarbejdere er ikke rationelle mennesker, der altid gør som vi siger eller ønsker.
Som leder skal man løbende opdatere værktøjskassen med ledelsesværktøjer. Og den moderne leder har fået et nyt med forskningen i adfærdspsykologi. For vi er ikke så rationelle og vi gør ikke altid det fornuftigste.
Det er ikke muligt for os, hele tiden at oversætte alle stimuli og input vi udsættes for og hjernen vi har derfor udviklet en række genveje vi bruger når vi træffer beslutninger.
I adfærdsdesign og nudge kan man tage fat i en række af disse bias eller tendenser, vi har når vi træffer beslutninger. For eksempel har de fleste en tendens til at overvurdere egne evner. Eller vi kan ikke lide tab.
Forskere har fundet frem til mere end 150 forskellige af sådanne tendenser. En liste der løbende udvikles i takt med at forskerne bliver klogere.
Og som leder kan du bruge viden om disse tendenser til at implementere forandringer eller nå mål.
Foredrag om ledelse
Jeg har afholdt en række foredrag i netværk om at anvende ledelse i netværk. Et foredrag hvor vi kommer omkring teorien bag adfærdsdesign og taler om mulighederne for at anvende teorierne i praksis.
Foredraget kan tilpasses jeres ønsker og varer 60min – 2 timer. Det er typisk en blanding af foredrag og opgaver og deltagerne inviteres i høj grad til at deltage.
Du kan læse mere om foredraget her.
Ikke løsningen på alle problemer
Nudge og adfærdsdesign kan desværre ikke løse alle problemer for ledere. Ledelse vil fortsat kræve at vi tør være ledere.
Man kan nemlig ikke altid bruge adfærdsdesign eller nudge – det taler jeg lidt om her: