DR citerede denne sommer en undersøgelse om lykke, der skulle indikere at den optimale indkomst i forhold til lykke er 444.000. De der tjente mere var mindre lykkelige. En amerikansk undersøgelse viser at indkomst kun påvirker os “relativt”. Læs mere – måske bliver du lykkeligere?
Tidligere på året var det danske firma “Kernesund Millionøse” i vælten. Mange troede det var satire, men desværre var den vist god nok. Tre kvinder forsøgte at sælge opskriften på lykke => den skulle ifølge dem gå via formue og helbred.
Men måske forholder det sig ikke helt sådan at penge er en sikker vej til lykke? Måske kan penge reelt føre til mindre lykke? Læs videre – måske bliver du lykkeligere?
Det har tidligere været normalt at antage at en stigning i et lands velstand, fører til en stigning i landets lykke. Undersøgelser viser dog det ikke altid er tilfældet.
Optimal lykke-indkomst
DR citerede denne sommer en undersøgelse om lykke, der skulle indikere at den optimale indkomst i forhold til lykke er 444.000 (se nyheden her). De der tjente mere var mindre lykkelige. En amerikansk undersøgelse viser at indkomst kun påvirker os “relativt”. DR havde kigget på en undersøgelse sitet lovemoney.com havde lavet. Denne undersøgelse viste at briterne var mest lykkelige, hvis deres årsindkomst var på 444.000. Tjente de over 620.000 var der en stor tendens til at de også var ulykkeligere.
Ifølge psykolog og ekstern lektor ved Copenhagen Business School Lars Ginnerup – og som vi også skal kigge på lidt senere – kunne grundene til ulykken måske findes i de sociale relationer. Samtidig undgår personer med lavere indkomster “de riges bekymringer” såsom dårlige investeringer.
Penge kun relativ værdi
Min far – og desværre er det ham og ikke en anden person – har altid sagt til mig “Penge har ingen reel værdi før du bruger dem”. Det er jo rigtigt nok og en amerikansk undersøgelse bakker op om at penge primært har en relativ værdi.
Jeg har tidligere skrevet om, hvordan vi kan performe bedre i konkurrencer, hvis vi konkurerer mod nogen vi bør være bedre end (se evt. Konkurrence gør os bedre). Noget lignende gør sig gældende omkring indtægt – det bidrager kun til vores lykke, hvis vi tjener mere end andre!
Chris Boyce fra Univesity of Warwick med flere har lavet en interessant undersøgelse af forholdet mellem indkomst og lykke. Deres konklussion er at det er ikke indkomsten – eller dennes størrelse – som sådan, der giver lykken. Det er din relative performance i forhold til andre, der i højere grad definerer din lykke. Se evt. undersøgelsen her eller læs en artikel om emnet her.
Indenfor pyskologi opererer man – især i de senere år – med “positiv psykologi”. Ideen er at fokusere på det positive, det der virker, frem for at fokusere på det negative for derigennem at reparere det negative. Mange undersøgelser har påvist at sådan positiv fokusering kan have en stor effekt og at det sågar kan påvirke dit immunforsvar.
I Psychological Science beskriver Jordi Quoidbach fra University of Liege og Elizabeth Dunn fra University of British Columbia hvordan deres test indikerer at penge får dig til at nyde de små ting i livet mindre.
Du kan se mere om denne undersøgelse her.
Fem step til lykke
Måske du kan finde inspiration til at blive lykkeligere hos Tal Ben-Shahar, der er underviser på Harvard og en af USA førende lykke-specialister. Han har bedrevet bogen Happier, der varmt kan anbefales!
På BigThink.com kommer han med følgende fem råd til hvordan du kan øge din lykke:
- Accepter at følelser kan være negative
- Skab mere kvalitetstid
- Vær fysisk aktiv
- Fokuser på det positive
- Gør tingene simple – fokuser på mindre men bedre
Du kan se Tal Ben-Shahar give disse fem råd på BigThink.com:
Et storslået tilbud!
Jeg er faktisk villig til at løbe en risiko med min egen lykke. Hvis du er formuende eller tjener meget men ikke er lykkelig, vil jeg godt påtage mig at overtage problemet for dig. Send mig en besked, og vi kan sammen finde ud af hvordan du kan overføre din formue/indtjening til mig! For som Spike Milligan sagde:
“Alt hvad jeg beder om, er chancen for at bevise, at penge ikke kan gøre mig lykkelig!”