Pas på øjnene de kan snyde

Vi bruger øjnene i rigtig mange beslutninger. Men måske er det ikke en god ide, for øjnene kan nemt snyde os.

“Jeg har set det med mine egne øjne,” er et udsagn, der betyder at vi kan sætte større lid til udsagnet. Men vi ser ikke alt – bare tænk på hvordan tryllekunstnere operer (se videoen længere nede), og derfor kan det være farligt, at basere vigtige beslutninger på noget man har set.

Læste du teksten på koppen foroven? Læste du den ordentligt? For det er ikke en statement om koppens ejers udstyrs størrelse. Blev du også snydt?

Vi ser ikke alle detaljer, når vi bruger øjnene, vi ser derimod i helheder og genkendelige mønstre. Det er også derfor, at du formentlig kan læse denne tekst:

IØFLGE EN UDNERØSGLESE PÅ ET EGNESLK UINVRESIET BTEYEDR RKÆKEFLØEGN VI SRKIEVR BGOSATVRENE I IGENNTNIG. DET EENSTE VGITGIE MAN SAKL SRØGE FOR ER AT DET FRØTSE OG DET SDITSE BGOSATV ER PALDSREET KRORKET.

RSETEN KAN STÅ FLUDTSÆNIDG FROKRET OG AILLGVEEL KAN DU LSÆE DET.

Kunne du læse teksten? Så er tiden brugt på retsskrivning i folkeskolen måske helt spildt? Det er den ikke, for det tog formentlig længere tid, at læse ovenstående tekst.

Men vi ser i helheder og genkendelige mønstre, og derfor kan det lade sig gøre at læse teksten. Og også derfor læste du formentlig også teksten på koppen forkert.

Og selvom vi så faktisk ser, kan det vi ser påvirke, hvad vi tænker. For eksempel det tøj vore modparter har på, som du kan læse her, hvor jeg skriver om tøjets betydning, eller her, hvor jeg skriver om at vi lader udseendet spille ind i vores vurdering af folk.

Synet er vigtigt i mange beslutninger. Men er du nu sikker på du har set det du har set?

Få ny viden om adfærd

Måske kan du også lide:

Gør det nemt!

Som ud måske ved, er en af mine kæpheste at vi skal gøre det nemt for vore kunder. Hvis vi gerne vil have dem til

Læs mere »

Denne side er flyttet!

Du kan følge Jens Balles blog på averagejoe.dk – her skriver han fortsat om adfærdsøkonomi, nudging, adfærdsdesign, adfærdsledelse, investorpsykologi og investering.

Skynd dig og komme med over til det nye! Der er også en podcast!